’The painter of sunlight’

De Oostenrijkse keizerin Elisabeth bracht in 1886 een bezoek aan Egmond aan Zee, in de hoop daar de Amerikaanse schilder George Hitchcock te treffen. Hitchcock was niet thuis, maar ze kocht wel een van zijn schilderijen. Dezelfde Hitchcock legde de basis voor de Egmondse School, waaraan in Museum Kranenburgh een expositie is gewijd, die nog tot zondag duurt.Na zijn plotselinge dood in 1913 en de Eerste Wereldoorlog werd het stil rond Hitchcock, die met name in zijn Egmondse jaren (1884-1905) succesvol was als schilder. Zo kreeg hij belangrijke onderscheidingen in Parijs en Wenen. Maar als het gaat om de Egmondse School was echter vooral Hitchcocks landgenoot Gari Melchers – aan wie in Virginnia een museum is gewijd – bekend.
Maar in 1999 kocht de gefortuneerde zakenman Bill Gates een werk van Hitchcock en dit jaar werd er bij een veiling maar liefst 1,7 miljoen euro betaald voor een ander werk van de schilder die de bijnaam ’The painter of sunlight’ heeft.
Auteur Peter van den Berg wilde meer weten over de Egmondse School en over George Hitchcock in het bijzonder. Zijn onderzoek resulteerde in het boek ’De uitdaging van het licht’ en in het boek ’De Egmondse School’, behorende bij de expositie in Kranenburgh.
,,Ik heb de informatie over Hitchcock uit alle hoeken en gaten gehaald’’, zegt Van den Berg, die erachter kwam dat de National Academy Museum in New York eens in de vier jaar ’The George Hitchcock Landscaping Sunlight Price’ uitreikt. Het geld hiervoor kwam uit het legaat van zijn tweede echtgenote Cecil Jay.
Volgens Van den Berg moet Hitchcock worden gezien als initiatiefnemer en leider van de Egmondse School. ,,Maar die informatie was tot aan de publicatie van mijn boeken onder het stof van de historie verdwenen.’’ Hitchcock richtte in 1890 The Art Summer School in Egmond op. Kunstenaars uit Duitsland, Amerika, Engeland en Nederland volgden een opleiding bij hem.
,,De Egmondse School is een stroming in de kunst die beïnvloed is door de stijl van Hitchcock. ,,Hij ontwikkelde een eigen stijl en liet zich daarbij leiden door het Duitse impressionisme en schilders als Caravaggio, Rembrandt en Frans Hals die hij bewonderde om hun wijze van omgaan met licht, hun penseelvoering en hun naturalistische aanpak van onderwerpen.’’ Van den Berg zou graag zien dat de Egmondse School meer erkenning krijgt. De expositie in Kranenburgh krijgt zeker een vervolg. In maart gaat de expositie naar het Historisch Informatiecentrum in Egmond aan den Hoef. En in het Singer Museum in Laren loopt al de expositie ’Dutch Utopia’ met veel werk van de Egmondse School en er zijn plannen voor een grote tentoonstelling over de invloed van het Duits impressionisme op de Egmondse School. 
Door Roel van Leeuwen

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Kunst10daagse. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s